CONCURSUL DE TEHNOLOGIE ALIMENTARĂ
COSTA 2021 – Alimente inovative
Ediția a XI-a a Concursului COSTA a constat în prezentarea online a unui proiect care tratează un aliment inovativ.
Ediția a XI-a a Concursul COSTA, a avut loc online în data de 27 martie 2021, de la ora 11.00
Au fost prezentate:
Formularul de înscriere online va fi disponibil în
perioada 1-24 martie 2021 la adresa
https://forms.gle/EtmYVRMcVHzCe5EH9
Concursul COSTA 2021 dorește a fi un punct de pornire în alegerea profesiei de “Inginer în industria alimentară”, profesie care joacă un rol esențial în viața oamenilor îmbinând creativitatea și pasiunea cu abilitățile tehnice și de antreprenoriat.
Scop:
- Dezvoltarea abilităților cognitive, tehnice, inovative și creative necesare conceperii și dezvoltării produselor alimentare inovatoare prin abordarea interdisciplinară a științei alimentului, științei și artei culinare, dieteticii, chimiei și biologiei
- Îmbunătățirea abilităților de documentare, gândire teoretică, practică și critică a elevilor pentru analiza și rezolvarea problemelor complexe ridicate de conceperea, obținerea și promovarea alimentelor noi
- Dezvoltarea abilităților de comunicare orală și scrisă care permit un dialog în cunoștință de cauză
- Îmbunătățirea capacității de a organiza și dezvolta proiecte, acordând o atenție deosebită abilităților de planificare, gestionare a timpului și lucru în echipă
Mod de desfășurare:
Participanții, individuali sau în echipe, vor prezenta în fața comisiei un proiect care se referă la conceperea, pregătirea și promovarea unui aliment inovativ care se încadrează în una dintre categoriile următoare:
- Reinterpretarea sănătoasă a unor produse alimentare nesănătoase
- Alimente inovative destinate persoanelor cu alimentație vegetariană
- Bucătărie moleculară – reinterpretarea texturii și formelor alimentelor
- Valorificarea unor resurse marine (alge, etc.) și terestre (insecte) mai puțin exploatate
- Alimente destinate persoanelor cu nutriție specială (anemie feripriva, intoleranța la lactoză, etc.)
- Alimente funcționale: alimente care aduc beneficii sănătății dincolo de nutriția de bază
- Alimente fortifiate: suplimentarea cu compuși biologic activi a unor alimente sărace sau lipsite în aceștia
- Alimente care valorifică subproduse din industria alimentară (făina din coajă de struguri, etc)
|
|
Obs:alimentul trebuie să aducă elemente de noutate
Prezentarea proiectului se va face în format Power Point (maxim 7 pagini) având următoarele elemente componente:
- Pagina de titlu
- Cuprins
- Ingrediente și modul de lucru
- Produsul final – prezentare și caracterizare
- Strategii de promovare a produsului