image


CONCURSUL DE TEHNOLOGIE ALIMENTARĂ COSTA


ISTORIC


Prima ediția a Concursului Studențesc de Tehnologie Alimentară, COSTA a fost organizată la data de 17.10.2007 la inițiativa unui grup de profesori entuziaști și pasionați de la specializările Ingineria Produselor Alimentare și Controlul și Expertiza Produselor Alimentare din cadrul Universității de Nord din Baia Mare – astăzi Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Științe din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.


image


Studenții au prezentat produse alimentare concepute și pregătire de ei în laboratoarele de Tehnologia Panificației, Tehnologia Cărnii și Produselor din Carne, Tehnologia Laptelui și Produselor Lactate și Tehnologii Fermentative din cadrul departamentului, iar comisia a evaluat originalitatea, gustul și aspectul acestora.


În anii care au urmat concursul COSTA a luat amploare, numărul de participanți și produse expuse crescând de la o ediție la alta.

image


COSTA și-a dorit a fi o punte de legătură între învățământul preuniversitar, învățământul universitar și mediul economic. De aceea la următoarele ediții ale concursului COSTA, au participat și elevi de liceu dar și studenți de la alte facultăți din țară și reprezentanți ai mediului economic. La ediția din anul 2009, alături de studenți noștri de la specializările Ingineria produselor alimentare și Controlul și expertiza produselor alimentare, au participat elevi de la liceele din Baia Mare, Satu Mare, Cavnic și Sighetu Marmației.


image


Începând cu anul 2008, la evaluarea și premierea produselor alimentare expuse, au participat agenți economici din industria alimentară: Rosario, Amidonul, Cetina, Ferma Zootehnică, Romdil, Brutăria Baia Sprie, Andana Pan, SC Toto SRL Lăpuşel, Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentului Maramureş, SC Ghitta SRL, SC Mezelco SRL, SC Zovimaxim SRL, SC Roxar Prod Com SRL, Multilact SRL, SC Salamandra SRL, SC Lalpte și Miere SRL, Hypericum, Apia Pan SRL, AF Ciocotișan, SC Deny SRL, etc.

Le suntem profund recunoscători pentru sprijinul și generozitatea de care au dat dovadă!

Studenții Universității din Craiova de la specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole au fost oaspeții concursului COSTA în anii 2015 și 2016.


image


La ediția din anul 2018, comisia care a jurizat produsele alimentare pregătite de studenți în cadrul concursului COSTA, a fost alcătuită atât din experți naționali cât și internaționali din Italia, Olanda, UK, Canada și Bulgaria. https://observatornews.ro/social/studentii-inginerie-baia-mare-concurs-preparatesofisticate-274857.html


image