CONCURSUL DE TEHNOLOGIE ALIMENTARĂ


COSTA 2022 – Alimente inovative





Formularul de înscriere online e disponibil în perioada 15 martie-4 aprilie 2022 la adresa https://forms.gle/ZEYpYZrkFYYeXPtq7


Concursul COSTA 2022 dorește a fi un punct de pornire în alegerea profesiei de “Inginer în industria alimentară”, profesie care joacă un rol esențial în viața oamenilor îmbinând creativitatea și pasiunea cu abilitățile tehnice și de antreprenoriat.

Scop:

  • Dezvoltarea abilităților cognitive, tehnice, inovative și creative necesare conceperii și dezvoltării produselor alimentare inovatoare prin abordarea interdisciplinară a științei alimentului, științei și artei culinare, dieteticii, chimiei și biologiei
  • Îmbunătățirea abilităților de documentare, gândire teoretică, practică și critică a elevilor pentru analiza și rezolvarea problemelor complexe ridicate de conceperea, obținerea și promovarea alimentelor noi
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare orală și scrisă care permit un dialog în cunoștință de cauză
  • Îmbunătățirea capacității de a organiza și dezvolta proiecte, acordând o atenție deosebită abilităților de planificare, gestionare a timpului și lucru în echipă

Mod de desfășurare:

Participanții, individuali sau în echipe, vor prezenta în fața comisiei un proiect care se referă la conceperea, pregătirea și promovarea unui aliment inovativ care se încadrează în una dintre categoriile următoare:

  1. Reinterpretarea sănătoasă a unor produse alimentare nesănătoase
  2. Alimente inovative destinate persoanelor cu alimentație vegetariană
  3. Bucătărie moleculară – reinterpretarea texturii și formelor alimentelor
  4. Valorificarea unor resurse marine (alge, etc.) și terestre (insecte) mai puțin exploatate
  5. Alimente destinate persoanelor cu nutriție specială (anemie feripriva, intoleranța la lactoză, etc.)
  6. Alimente funcționale: alimente care aduc beneficii sănătății dincolo de nutriția de bază
  7. Alimente fortifiate: suplimentarea cu compuși biologic activi a unor alimente sărace sau lipsite în aceștia
  8. Alimente care valorifică subproduse din industria alimentară (făina din coajă de struguri, etc)

Obs:alimentul trebuie să aducă elemente de noutate

Prezentarea proiectului se va face în format Power Point (maxim 7 pagini) având următoarele elemente componente:

  • Pagina de titlu
  • Cuprins
  • Ingrediente și modul de lucru
  • Produsul final – prezentare și caracterizare
  • Strategii de promovare a produsului