Studii de Licenta
- SPECIALIZAREA INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE
SPECIALIZAREA
INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE
STUDII DE LICENTA DE 4 ANI
specializare acreditata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
Misiune si obiective:
Specializarea Ingineria produselor alimentare face parte din domeniul de licenta Ingineria produselor alimentare si a fost acreditata in anul 2007, având o durata de studii de 4 ani – cursuri de zi.
Misiunea principala a specializarii Ingineria produselor alimentare este de a forma ingineri tehnologi cu solida pregatire teoretica si practica in domeniile procesarii si valorificarii produselor alimentare si a sigurantei si expertizei alimentare. Disciplinele studiate prin parcurgerea programului de studiu asigura studentilor cunostintele teoretice si practice necesare conducerii proceselor complexe din industria alimentara, implementarea sistemelor de calitate, asigurând obtinere unor produse alimentare de calitate in concordanta cu normele U.E.
Elemente de specificitate ale programului :
Activitatile specifice programului Ingineria produselor alimentare conduc la asimilarea cunostintelor teoretice si practice privitoare la:
› structura materiilor prime si auxiliare implicate in obtinerea produselor alimentare;
› parametrii tehnologici specifici diferitelor tehnologii de obtinere si procesare a alimentelor;
› structura si functionarea utilajelor din industria alimentara;
› identificarea contaminantilor lantului alimentar, a falsurilor alimentare utilizand aparatura moderna;
› cerintele si comportamentul alimentar ale consumatorilor;
› cerintele de igiena si calitate ale industriei alimentare;
› realizarea studiilor de marketing in industria alimentara.
Participarea la actiunile organizate de catre catedra (sesiunea de comunicari stiintifice ale studentilor, concursurile profesionale pe tematici specifice industriei alimentare, etc.) creeaza studentilor:
› deprinderea de lucra in echipa, de a-si organiza coerent activitatile;
› dezvoltarea abilitatilor sociale;
› formarea abilitatilor de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor;
› formularea de scopuri specifice si masurabile si aplicarea strategiilor care conduc la indeplinirea lor.
Activitatea didactica si de cercetare se imbunatateste de la un an la altul, ca urmare a abordarii procesului de invatamânt in spiritul unei culturi a calitatii care tine cont de feedback-ul studentilor.
Oportunitati de afirmare pentru absolventii programului:
Perspectiva locurilor de munca pentru absolventii programului de studiu este larga, cuprinzând posibilitati de angajare, completând un deficit important de personal cu asemenea calificare:
› Industria carnii;
› Industria laptelui si produselor lactate;
› Industria moraritului, panificatiei si produselor fainoase;
› Industria produselor fermentative (alcool, bere, vin, tutun, drojdie, etc.);
› Industria extractiva (zahar, ulei, etc.);
› Controlul si expertiza calitatii produselor alimentare;
› Servici de catering;
› Controlul vamal;
› Distributia produselor agroalimentare;
› Directia Sanitar–Veterinara si de Siguranta a Alimentelor;
› Directia de Sanatate Publica;
› Oficiul pentru Protectia Consumatorului;
› Protectia Mediului;
› Cercetare si proiectare in domeniul tehnologiilor alimentare si a instalatiilor a din industria alimentara;
› Consultanti in implementarea programelor nationale si internationale de industrie alimentara sau agro-alimentara etc.;
› Inspectori cu implementarea sistemelor de calitate.
Urmand cursurile Departamentului de Pregatire Didactica si ciclul de Master, absolventii specializarii pot dobandi competente pentru cariera didactica pre-universitara, universitara sau studii doctorale.
Plan de Invatamant
Plan-invatamant-IPA
Top
|